Bestuursblog November

Deze maand rest mij de taak tot het schrijven van de alprachtige bestuursblog om jullie een kijkje in ons dagelijkse leven te geven. Ik weet niet of ik de fabeltastische kunsten van Job vorige maand kan overtreffen, maar ik zal toch zeker een poging wagen.

Na lang getwijfel over een (of meerdere) onderwerp(en) voor deze blog en het meerdere malen herschrijven ervan, ben ik er toe gekomen dat het meest informatief is om een soort weekoverzicht te geven van een gemiddelde week. Maar dan iets korter natuurlijk ;).

Op maandag probeer ik over het algemeen te voorkomen dat de bestuurskilo’s eraan vliegen door nog even te gaan sporten. Daarna ga ik altijd even naar de SPiN-kamer om bij te praten met iedereen en m’n mails door te kijken enzo. En om de dag goed af te sluiten probeer ik altijd nog naar m’n college te gaan. Vroeger was ik een heel ijverige student maar dat is dit jaar een beetje (heel erg) omgeslagen. ’s Avonds is er dan vaak nog een cobo. Een Constitutieborrel, een soort voorstelborrel van een ander bestuur, houdt in principe in dat je je gaat bezatten (deels) op kosten van een bestuur dat de borrel organiseert en hen een cadeautje brengt. Daarnaast is een van de leukste bezigheden die avond: brassen. Dit is een soort stelen en weer terug brengen. Er zijn 5 dingen die gebrast mogen worden: de pedel (omroeper), de pedelstaf, de vlag, het gastenboek en bestuursleden zelf. Als een van die dingen buiten het café komt waar de cobo plaatsvindt, kan er een brasbrief geschreven worden door de ‘dieven’ die dan een tegenprestatie mogen eisen. Dit is al met al echt een leuke, zatte en soms pijnlijke bedoeling (brassen kan er best ruig aan toe gaan).

Op dinsdag ben je vervolgens nog moe van de avond ervoor, maar omdat ik vaak op dinsdag kamerdienst heb - wat inhoudt dat je van 10:00 tot 15:00 op de kamer aanwezig bent - zit uitslapen er niet in. Vervolgens kan ik me tijdens de kamerdienst voorbereiden voor de bestuursvergadering (BV) van die middag. Wat vooral inhoudt dat ik de notulen van al m’n commissies lees en de voorzitters ga stalken via Facebook om nog een aantal dingen te weten te komen. Verder is de kamerdienst ook een leuk moment om de SPiN-kamer te voorzien van je favoriete deuntjes. Speciaal daarvoor heb ik de afgelopen maand, ja het was sog-gedrag, een spotify-account aangemaakt met een speciale lijst voor kamerdienst. Mocht je nog tips hebben voor een leuk nummer? Kom dan vooral langs!

Woensdag en donderdag zijn moeilijkere dagen om te beschrijven. Die verschillen heel erg van week tot week. Soms activiteiten, soms kamerdienst, lunchafspraken, studietijd, nog meer vergaderingen of cobo's, alles kan. Om die van vorige week als voorbeeld te nemen: Toen was op woensdag het SPiN-feest. Dus was het 's middags shoppen geblazen voor een 'Stout in het Oerwoud' outfit. Waarna we lekker genoten hebben van een door Elien, Anki en Tess verzorgde maaltijd bij Anki. Jaja, je leert in zo'n jaar de home-cooked-meals wel waarderen met al die kant-en-klaar-maaltijden die je tussen de vergaderingen en activiteiten door naar binnen werkt. 's Avonds hebben we vervolgens onze alcoholverslaving weer bevredigd op het SPiN-feest, om de volgende ochtend lekker brak uit te slapen. Verder lekker een dag in de SPiN-kamer gehangen, geluisterd naar de fascinerende verhalen en grappige frustraties van iedereen die langskomt, geprobeerd een paar goede 'je moeder'-grappen te maken en nog een beetje commissies stalken. Verder is het ook van belang om je TO DO-lijstje af te werken. Deze TO DO-punten worden meestal in de vergaderingen verzameld en de tussenstand wordt dan de vergadering erop geëvalueerd. Tot dusver heb ik geprobeerd al mijn TO DO'tjes iedere week af te krijgen, en dit tot een 'Van Dongen' te bestempelen. Helaas is dit niet gelukt en heeft de 'Van Dongen' een andere betekenis gekregen: een opmerking tijdens de vergadering die niet van toepassing is of enig nut heeft op dat moment, maar juist een opmerking is voor tijdens de rondvraag. Maar dat terzijde ;)

Ten slotte probeer ik op vrijdagen altijd om kwart voor 9 in de collegezaal te zitten voor m'n laatste college van de week. Daarna ga ik meestal naar 'thuis-thuis', het prachtig authentieke boerendropje Made, waar ik nog de uiterst interessante rol van kassameisje vervul bij de plaatselijke Appie Heijn.

Dit was een beetje een typische week als bestuurslid. Mocht je meer willen weten of juist lekker over iets anders willen kletsen? Kom dan vooral langs voor een kopje gratis koffie of thee op de SPiN-kamer of stuur een mailtje naar formeel@spin-nijmegen.com.

Inge van Dongen – Commissaris Formeel

Bestuursblog Oktober

Hallo lieve leden,

Zo, daar gaat ie dan! De allereerste bestuursblog van dit jaar (en de allereerste blog die ik schrijf in mijn leven). Ik moet bekennen dat ik nu pas een beetje ga begrijpen wat het begrip ‘writer’s block’ inhoudt… Maar belofte maakt schuld, dus veel leesplezier allemaal! Ik heb dan wel weer het geluk om de blog nú te mogen schrijven, na twee maanden van ongelooflijk veel nieuwe indrukken, ervaringen en ontmoetingen. Het nieuwe collegejaar is natuurlijk voor iedereen een verse start. De eerstejaars gaan een totaal nieuwe fase van hun leven in, de tweedejaars zijn eindelijk een beetje gesetteld in Nijmegen en de derdejaars voelen zich stiekem misschien alweer een beetje te oud worden… Maar voor mij persoonlijk hebben de laatste paar maanden bijna volledig in het teken gestaan van een andere grote verandering: Van altijd braaf studerende en puntenhalende student naar studie-ontwijkend maar dolenthousiast bestuurslid van SPiN. En ik kan het tot nu toe iedereen aanraden: ik heb in de laatste maanden meer geleerd – een heleboel nieuwe skills, maar vooral veel dingen over mezelf en hoe ik in elkaar zit – dan in de jaren daarvoor het geval is geweest.

Misschien is het leuk om even wat persoonlijke hoogtepuntjes van mij in de afgelopen maanden te noemen. Voor mijn eerste hoogtepuntje die ik uit wil lichten (want er zijn er echt te veel om op te noemen) neem ik jullie een aantal weken mee terug in de tijd. Het was de avond van 30 september 2014, de avond van onze allereerste Algemene Ledenvergadering (ALV). In deze ALV mochten wij als VIIe bestuur voor het eerst onze ideeën aan jullie, onze leden, presenteren en uitleggen. Vooral het moment dat het beleidsvoorstel ingestemd werd en wij dus officieel geen kandidaatsbestuur meer waren, maar ‘gewoon’ bestuur, zal ik niet snel meer vergeten. Het plan waar wij, met z’n zevenen, maandenlang keihard aan gewerkt hadden, werd gewoon goedgekeurd! Ook het feestje achteraf zal mij, ondanks het (overmatig) alcoholgebruik, nog lang heugen ;). Een ander hoogtepunt van afgelopen maand is zeker het Eerstejaarsweekend. Dankzij een geweldige inzet van onder andere de commissie is er een topweekend neergezet, waar volgens mij veel eerstejaars een hoop nieuwe vriendschappen hebben gesloten. Precies waar dit weekend voor bedoeld is dus! Daarnaast kan ik nu eindelijk het puntje ‘Een cantus leiden in een beha’ van mijn bucketlist afhalen :). Bedankt hiervoor iedereen! Het laatste hoogtepunt wat ik uit wil lichten is voor mij persoonlijk misschien wel het allermooiste: de vele nieuwe mensen die ik in de afgelopen tijd heb mogen ontmoeten en leren kennen. Al die (nieuwe) leden die zich enthousiast en in grote getalen hebben opgegeven als actief lid, maar zeker ook alle mensen die gezellig langs zijn gekomen op de SPiN-kamer voor een kopje koffie of thee (of natuurlijk tijdens de drukbezochte themadag). Hopelijk zie ik jullie nog veel vaker dit aankomende jaar!

Natuurlijk hoort bij grote veranderingen ook dat je soms tegen dingen aanloopt die niet zo blijken te zijn als je dacht, of te gaan zoals je dacht dat ze zouden gaan. Zo blijken dagen waarop je, vaak met weinig uren slaap achter de kiezen, van ’s ochtends vroeg totdat de portier van het Spinozagebouw je uit de SPiN-kamer komt sleuren (zo rond kwart voor 10 ’s avonds), nog net iets slopender dan ik van tevoren had gedacht. Daaruit volgend bestaan weekenden voor mij op het moment vooral uit bijslapen en op zondagochtend lekker een potje voetballen. Ach ja, zoals een groot voetballer en wijs man ooit zei: ‘Elk (groot) voordeel heeft z’n nadeel’.

Poeh, bijna klaar. Het valt eigenlijk nog best mee, zo'n blogje schrijven. Ik heb er eigenlijk wel van genoten, een beetje lullen over mezelf. Hopelijk vonden jullie het ook niet te erg om te lezen. Voor tips en feedback sta ik natuurlijk open, kom dan vooral even langs op de SPiN-kamer :). Daarnaast hoop ik natuurlijk velen van jullie te zien op de aankomende SPiN-activiteiten. En voor de mensen die nog bezig zijn met hun tentamens: Veel succes!

Job Vervoordeldonk – Commissaris Informeel